neděle

RECEPT: Domácí bílý chléb


Ráda bych Vám ukázala svůj první domácí chleba pečený v troubě. Bude to pár let, co si maminka pořídila domácí pekárnu, kterou jsme zpočátku využívaly, ale chleba jednoduše nikdy nechutnal tak jako ten z trouby (z pece). A tak jsme po čase domácí pekárnu odložily a využíváme ji pouze v létě k přípravě marmelád. 
A tak jsem si řekla, že bych mohla vyzkoušet domácí chleba hezky bez pekárny. A protože jsem byla horlivá a bez peněz, zvolila jsem chleba, který nepotřebuje mnoho surovin nebo lépe řečeno jsem se rozhodla pro chleba, který bych mohla upéct z toho, co jsem měla právě doma.

Co budete potřebovat:
3 hrnky hladké mouky
1/2 lžičky instantního droždí

1 a 1/4 lžičky soli
1 a 1/2 hrnku vody
kmín

 lněné semínko
slunečnicová semínka

Do mísy si nasypte mouku, sůl a droždí. Promíchejte.
Poté přilijte vodu a promíchejte směs a nakonec přidejte kmín, lněné semínko a slunečnicová semínka.
Mísu přikryjte potravinovou folií nebo víčkem. Já používám tupperware mísu, která je určená ke kynutí. Mísu dejte kynout na teplé místo (asi 25 stupňů), na kterém necháte těsto kynout asi 12 hodin.
Poté si poprašte pracovní desku, na kterou přendejte těsto, které ještě zaprášíte moukou.
Párkrát vzniklou placku přeložte přes sebe a nechte 15 minut odpočinout.
Poté zkuste placku vyformovat do tvaru koule.
Pomoučněte si utěrky, mezi které kouli vložíte. A nechte ji mezi nimi 2 hodiny. Už po hodině a půl si rozehřejte troubu na 230 stupňů.
Kouli poté opatrně dejte na plech a pečte asi 45 (až 60) minut.

P.S.: Musím přiznat, že jsem měla velké obavy, že se mi nepovede a budu ho muset dát Bajče ( mému psovi ). Ale při prvním ochutnání mi spadl kámen ze srdce, protože se vážně podařil. :)



Přeji Vám dobrou chuť. :)
SHARE THIS POST

21 komentářů:

  1. vážně se čeká 12 hodin? my s mamkou pečeme podobný chleba a nechává se kynout jenom zhruba hodinku a půl... mně by vadilo tak dlouho čekat :D
    musím teda říct, že se ti vážně povedl, vypadá skvěle :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky děláme domácí chleba pečeme, chutná výborně! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Pekárna je skvělá i na zadělávání a kynutí těsta - ať na chleba, nebo na sladké. Po vykynutí se prostě vyklopí a upeče normálně v troubě.

    OdpovědětVymazat
  4. ten vyzerá lahodne! :)

    OdpovědětVymazat
  5. vypadá moc dobře, správně "chlebově" :D
    Chleba si doma peču docela často, ale spíš celozrnný...pro lepší pocit :D

    OdpovědětVymazat
  6. mmmmm :3 skvelý nápad :)určite poviem mamine nech ho spolu vyskúšame :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to chutně a přitom jednoduše :) to určitě zkusím

    OdpovědětVymazat
  8. peču chleba v pekárně, kupuji chlebovou mouku a je super

    OdpovědětVymazat
  9. No teda... vypadá krásně, klobouk dolů. Domácí chleba je zkrátka paráda :-)

    OdpovědětVymazat
  10. miluju domácí chleba, také čas od času pečeme :) zkusím do něj přidat to lněné semínko.

    OdpovědětVymazat
  11. První recept na chleba, který se mi zdá v pohodě zvládnutelný, takže vyzkouším! Jen počkám, až poleví ty horka.


    Ms. Blogger Eva

    OdpovědětVymazat
  12. Ještě jsem se chtěla zeptat, jestli nebude vadit, když tam nedám to lněné semínko. ?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To víš, že to nebude vadit. :)

      Vymazat
  13. Jsi šikulka, vypadá to luxusně! Jen se zakousnout :)

    OdpovědětVymazat
  14. Peču taky a často. Jen jsem si to ještě zjednodušila. 12 hodin kynutí souhlasí. Buď těsto zadělám ráno a večer upeču, nebo večer a ráno upeču :-)Poté už nenechám dále kynout, ale přendám do nahřáté (!) nádoby s víkem, které se jmenuje "jenské sklo" a peču hodinu na 230°C. Krásně se z nádoby vyklopí a má i hezký tvar. Tak vyzkoušejte...

    OdpovědětVymazat
  15. http://obchoddoma.cz/misa-zapekaci-ovalna-s-vikem-25-l-varne-sklo-kh20020009-p60100 - odkaz na to varné sklo :-)
    Ještě jsem chtěla doplnit, že trouba i sklo musí být dobře rozehřáté!

    OdpovědětVymazat
  16. Oooo ten vypadá překrásně, zakládám si recept. Sice moc nepeču ale ta vůně domácího chleba mě donutí :)

    OdpovědětVymazat
  17. Anonymní23/6/13 22:02

    Jéééé takový děláme taky:)Je výbornej! A dokonce máš i stejnou utěrku:D

    OdpovědětVymazat
  18. mňáam , inšpirovala si ma ku kúpe pekárničky

    OdpovědětVymazat

Moc Vám děkuji za všechny komentáře, které mi vždy udělají radost. :)
Pokud byste se mě chtěli na něco zeptat neveřejně, napište mi email nebo vzkaz na facebooku. A pokud Vám nebude vadit, že si Váš dotaz přečtou další čtenáři, klikněte (dole) na ikonku "ask me".

Přeji Vám krásný den!

The life of Ceady. All rights reserved. ©